Kies
programma
> Programma > Pakket > Reizigers
informatie
> Toevoegen in
mandje
> Kassa

Kreta

EINSTEINS BLOK-UNIVERSUM
Over Tijd, Tijdreizen, Vrije Wil en Niet-Lokaliteit

Waarover gaat het?

Volgens de speciale relativiteitstheorie van Einstein leven we in een vierdimensionaal ‘blok-universum’. Net zoals het verhaal van een film - begin, midden én einde - vastligt op de filmrol, zo ook ligt de volledige geschiedenis van het Universum - verleden, heden én toekomst - bevroren in het blok-universum. Gebeurtenissen uit het verleden zijn niet voor eeuwig verdwenen maar liggen in een ander deel van de ruimtetijd. Ook de toekomst, en al wat ze voor ons in petto heeft, bestaat reeds!

Dit merkwaardige wereldbeeld doet heel wat filosofische vragen opkomen: Als het verleden nog bestaat, is tijdreizen naar dat verleden dan mogelijk? En als de toekomst reeds bepaald is, beschikken we dan nog wel over vrije wil? Vanwaar komt onze ervaring dat de tijd in één richting stroomt als alle gebeurtenissen bevroren liggen in een statisch blok? En hoe zit het met de spanning tussen de relativiteitstheorie en de kwantummechanica?

Na een beknopte inleiding tot de speciale relativiteitstheorie, verkennen we de boeiende kosmologische en filosofische gevolgen van Einsteins blok-universum. Een bijzondere voorkennis van fysica of wiskunde is niet vereist.

 
Klik op het pakket van uw keuze.
Indien u meerdere arrangementen samen wil boeken, kies dan nu het eerste.
U zal straks de mogelijkheid krijgen om nog bijkomende arrangementen bij te boeken. Prijzen zijn per persoon.